Wat gaan we doen?

Vinger aan de pols houden

We raadplegen juridische, medische en technische specialisten uit ons netwerk.

Aan de bel trekken

Stichting IJmondig wil onafhankelijke onderzoeken initiëren naar kwesties als de gezondheid(sklachten) in de IJmond en de mogelijke invloed van de omgevingsfactoren hierop. Ook wil IJmondig de overtredingen en (het gebrek aan) handhaving op het gebied van gezondheid en milieu in kaart en ter sprake brengen.

Om de tafel

Over de bevindingen gaan we in gesprek met beleidsmakers, politici, bewoners, ondernemers, medici, juristen, technici, én de betrokken bedrijven.

Informeren

Rapporten en vergunningen zijn vanwege het wollige taalgebruik en jargon vaak lastig te lezen. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken publiceert Stichting IJmondig publieksversies van relevante nota’s, verslagen, vergunningen en onderzoeken.

Daarnaast geven we op deze site praktische informatie en adviezen aan inwoners om de eigen gezondheid in een belast gebied als de IJmond te verbeteren. Gevoelig voor stofoverlast? Welke luchtzuiveraar komt als beste uit de bus? Welke mogelijkheden zijn er voorhanden om de klachten de baas te blijven? IJmondig zoekt het uit en publiceert het hier.

Inspireren

Exposities, concerten, dans- en theatervoorstellingen kunnen de saamhorigheid in de strijd voor schone lucht verstevigen.

Kietelen

De hal die een eind aan de grafietregens moet maken komt er hoogstwaarschijnlijk eerder, de Tweede Kamer buigt zich thans over afschaffing van de fiscale aftrekbaarheid van dwangsommen, de provincie laat het RIVM nu eindelijk een uitgebreid gezondheidsonderzoek uitvoeren, premier Rutte heeft het op tv over Wijk aan Zee… Het is overduidelijk: je stem laten horen heeft zin! We blijven dus kietelen, met creatieve acties.

Onafhankelijk onderzoek graag

De Stichting IJmondig zal met behulp van fundraising en crowdfunding onafhankelijke onderzoeken financieren. Dergelijke onderzoeken richten zich op milieu en gezondheid, plus op de technische en juridische aspecten die hiermee samenhangen.

Alle vergaarde informatie wordt op deze site gul gedeeld met betrokkenen en belangstellenden. Wie dan ook. Op deze manier hopen we als burgers waardevolle bijdragen te leveren aan permanente verbetering van de luchtkwaliteit in de IJmond.

error: Pagina is beveiligd!! Het is niet toegestaan om delen van de pagina\'s of foto\'s te kopiëren of op te slaan. Foto copyright Dirk-Jan Prins.