Rechtszaak

Artikelen

‘Provincie schendt regels Schone Lucht Akkoord onder druk Tata Steel’

Recente foto ontstoffing Hoogoven 7

Inwoners IJmond spannen rechtszaak aan over SO2-uitstoot

Bloemendaal, 19 juni 2023 – Dinsdag 20 juni aanstaande, om 11.00 uur, dient een zaak in de Rechtbank te Haarlem inzake Tata Steel.

Inwoners uit de regio IJmond en verschillende stichtingen stellen dat de provincie verplichtingen, die in het Schone Lucht Akkoord staan, niet laat gelden voor Tata Steel. De staalfabrikant zou van de provincie Noord-Holland een uitzonderingspositie hebben gekregen voor de uitstoot van het schadelijke gas zwaveldioxide (SO2).

De rechtszaak draait om de bandbreedte waarin Tata Steel het schadelijke gas zwaveldioxide mag uitstoten. Aanvankelijk werd bepaald dat Tata zich, conform het Schone luchtakkoord (SLA) aan de onderkant van de range moest houden, met een uitstoot van 100 mg/Nm3. Na een ingediende zienswijze van Tata Steel werd dit echter bijgesteld naar 450 mg/Nm3 aan de bovenkant van de range. Schandalig, meent Jan de Jong, voorzitter van Stichting Schapenduinen en een van de eisers.

‘Oneigenlijke verrijking’

De Jong: “Directievoorzitter Hans van den Berg zegt Tata Steel alsmaar te willen vergroenen, maar ondertussen geeft hij bakken geld uit aan advocaten, zodat de regels kunnen worden opgerekt om de aandeelhouder in India oneigenlijk te verrijken. De milieuschade en het leed van de omwonenden daarmee compleet negerend. Het is de zoveelste klap in het gezicht van de inwoners van de IJmond die al zo lang zo veel te lijden hebben van dit bedrijf en door die uitstoot vijftig procent meer kans op kanker hebben. Voor hen spannen wij deze rechtszaak aan.”

Het SLA is in 2020 gesloten tussen het Rijk, alle twaalf provincies en een groot aantal gemeenten, met als doel gezamenlijk de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren. De Jong: “In het akkoord is afgesproken dat Nederland de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de luchtkwaliteit overneemt. Gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, Jeroen Olthof en staatsecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen, beweren te pas en te onpas dat de vergunningen voor Tata Steel aan de strengste voorwaarden voldoen. Maar zij zijn ook hier weer door de knieën gegaan en lappen de afspraken aan hun laars in het voordeel van Tata Steel. Dat kan en mag niet gebeuren en het is voor ons daarom een extra reden om naar de rechter te stappen.”